dimecres, 18 de novembre del 2009

Setmana d'activitats extraordinàries: CASAL DE SANT ROC

Al IES Eugeni d’Ors, del barri de Sant Roc de Badalona, ens han fet una introducció de la visita que faríem. Primer de tot ens van comentar què era el pla educatiu d’entorn. Es tracta d’una feina conjunta entre Generalitat, Ajuntaments i diverses entitats culturals per rentabilitzar la xarxa, els recursos, la feina, etc.. per intentar que s’aproximin al màxim a la gent de l’entorn.

Seguidament ens van fer una breu explicació de la situació en què es va formar i es troba actualment el barri. Sant Roc és un barri que el 1962 creix moltíssim, però a causa de les inundacions d’aquell mateix any cal fer una reubicació del barri i es trasllada a gairebé tota la població als anomenats barracons grisos. El barri creix en població desfavorida i en molt mala construcció (moren moltes criatures en caure les baranes dels balcons de casa seva perquè no estaven ben construïdes).

En aquella època el barri era un enorme fangar.

Actualment, Sant Roc és el barri amb més població d’ètnia gitana de tot Catalunya.

L’edifici que vem anar a visitar, antigament era un punt de reunió dels habitants del barri, un centre social. Avui en dia, aquest edifici és l’Ateneu popular de St. Roc que entra a formar part d’una associació per facilitar subvencions, ajuts econòmics a les famílies, serveis, etc..

El barri encara conserva molts dels edificis construïts antigament i els podem diferenciar per la seva disposició en forma de lletra H. Hi ha també cinc torres en forma d’hèlix que delimiten el perímetre del barri.

La població de Sant Roc pot gaudir actualment d’instal·lacions públiques com un ambulatori, una biblioteca, un mercat, un centre cívic, un centre social, una residència de malalts físics, una residència de malalts psíquics (està pendent d’inauguració), etc..

A causa del consum de drogues, al barri, hi ha unes generacions que no hi són, bé a causa de la mort per consum, de presó, malalties, etc.. Això és un reflex de la mala gestió del barri antigament que comporta una inversió actual important per millorar els edificis i infraestructures.

Les escoles públiques es troben a la perifèria de Sant Roc, i una escola concertada al mig del barri acull gairebé tota la població immigrant. També hi trobem diverses esglésies de religions diferents.

A la plaça Camarón de la Isla es congregaven unes 700 o 800 persones d’ètnia gitana i romanesos. La gent del barri es sentia assetjada, cohibida, però a través de nombroses protestes i reclamacions van aconseguir la dispersió de la gent.

FUNDACIÓ ATENEU SANT ROC.

Funciona per sistema assembleari, i s’organitza per comissions, grups i projectes. Generalment la gent que treballa a l’Ateneu són voluntaris, implicats, etc.. només hi ha vuit treballadors contractats.

L’Ateneu presenta un ventall molt ampli d’oportunitats:

Dins l’horari de matí (cal tenir en compte que no tanquen) hi ha una sèrie d’activitats programades que són ludoteca, formació global comunitària (especialment per a dones gitanes), atenció materno-infantil (per a nenes que són mares), etc..

Després de dinar, a la tarda, es fan tallers amb dones més normalitzades i a partir de les cinc de la tarda actua com a centre obert, es realitzen activitats diverses al llarg del dia i també hi ha un esplai, s’organitzen colònies d’estiu, etc..

Cal destacar que al centre no hi ha res gratuït. M’agradaria destacar les paraules textuals que va dir la noia en el moment d’explicar-nos aquest fet: “tot no pot ser gratuït perquè sinó, no es valora. Tothom paga, encara que sigui poc”. Potser paguen 18€ per unes colònies d’estiu que duren 10 dies, però hem de considerar que hi ha famílies que aquest preu gairebé no se’l poden permetre; al centre hi acudeixen famílies en situacions molt precàries; els nens d’entre 5 i 8 anys són els més desfavorits.

Hem de tenir en compte que estem parlant d’un barri amb un alt risc de marginació social i que des de l’Ateneu busquen promoure el treball en xarxa entre les diverses institucions públiques de l’entorn ja que una sola entitat no pot fer res per combatre aquest problema. Els projectes no s’atorguen a una entitat en sí sinó que són de tot el territori.

REFLEXIÓ

Penso que per a la gent del barri de Sant Roc és molt important tenir un centre d’aquestes característiques on poder anar a distreure’s, aprendre, etc..

S’ha de tenir en compte el gran esforç que estan fent les institucions i les diverses entitats implicades en aquest projecte i sobretot la perspectiva des de la qual el proposen. Per què dic això? Perquè seria molt fàcil utilitzar els ajuts i subvencions a la valenta i donar i repartir tot allò que fos necessari per a les famílies, però com he explicat abans a Sant Roc tot té un preu i encara que sigui molt baix per segons qui, les famílies d’allà ja valoren el que compren o amb el que contribueixen.

Especialment a l’Ateneu s’hi fan tot tipus d’activitats, xerrades, etc.. amb l’intenció de millorar la qualitat de vida dels veïns del barri, sempre destinat a aquells que vulguin rebre el que l’Ateneu i les altres institucions poden donar. És important destacar que hi ha de tot i per tots, és a dir, que des dels més menuts fins els més veterans tenen un lloc a l’Ateneu on poden anar i aprofitar el temps que d’una altra manera malgastarien.

Trobo que el treball en xarxa que plantegen des de Sant Roc és molt positiu, tant per les persones “acollides” com per aquelles que s’ofereixen com a voluntariat. És una experiència única i estic segura que tot l’esforç que estan fent valdrà la pena i recolliran uns bons fruits al llarg dels anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada